Графикът на изтеглянето е бил договорен на четиридневни разговори между представители

...
Графикът на изтеглянето е бил договорен на четиридневни разговори между представители
Коментари Харесай

Американските военни части се изтеглят от Нигер до средата на сеп...

Графикът на изтеглянето е бил договорен на четиридневни диалози сред представители на двете военни министерства в столицата на Нигер Ниамей, се споделя в взаимно изказване на двете страни.

 

Решението на Нигер да изгони американските сили е удар върху военните интервенции на Съединени американски щати в Сахел, обширен район южно от Сахара, където работят групи, свързани с Ал Каида и „ Ислямска страна “.

 

Разривът във военното съдействие пристигна след свалянето на демократично определения президент на страната през предишния юли от разбунтували се военни. Няколко месеца по-късно ръководещата хунта поиска френските сили да изоставен и се обърна към съветската наемническа формация „ Вагнер “ за подпомагане в областта на сигурността.

 

През октомври Вашингтон публично обяви идването на военните на власт за прелом, с което влезе в действие американското законодателство, което лимитира военната поддръжка и помощта, които може да дава на Нигер.

Около 1000 американски военнослужещи все още се намират в Нигер, най-вече във военновъздушна база покрай град Агадес на към 920 км от столицата.

 

Доскоро Вашингтон смяташе Нигер за основен партньор и съдружник в район, който претърпя вълна от преврати през последните години. Съединени американски щати вложиха милиони долари в базата в Агадес, която имаше основно значение за американските контратерористични интервенции в Сахел. Вашингтон вложи и стотици милиони долари в образование на армията на Нигер от началото на интервенциите си там през 2013 година

 

Пентагонът заяви, че САЩ към този момент ще трансферират множеството си военнослужещи в прилежащ Чад. През идващия месец обаче се чака да бъдат обновени диалозите за предоговаряне на съглашението, което позволява разполагането на американски военни в Чад.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР